Al is de vezel nog zo snel... een goed HEPA-filter vangt 'm wel!
Een lesje over HEPA-filters voor onderdrukmachines
1. Wist je dat in de jaren veertig van de vorige eeuw het HEPA-filter werd ontworpen voor het Manhattan project om de verspreiding van radioactieve verontreiniging via de lucht te voorkomen?
Het Manhattan project was de naam van een zeer geheime operatie waarbij de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog een atoombom konden ontwikkelen. Na dit project is de HEPA-techniek ook vrijgegeven voor de commerciële sector. Hoe dat HEPA-filter nou precies werkt en waar je op moet letten om te controleren of het HEPA-filter geschikt is voor de onderdrukmachine waarmee gewerkt wordt leggen wij hierna aan je uit.
2. MPPS - Most Penetrating Particle Size
Een HEPA-filter voor onderdrukmachines moet voldoen aan NEN-EN 1822-1, filterklasse H13 of H14. Dit wordt getest conform “MPPS” dat staat voor “Most Penetrating Particle Size”, vrij vertaald: Het deeltje dat het makkelijkst door het HEPA-filter heenkomt. Dat deeltje is tussen de 0,12 en 0,24 micron, afhankelijk van de luchtsnelheid. Deeltjes die groter (>) of kleiner (<) zijn worden met een betere filtratiegraad opgevangen.
3. Groter? Dat snappen we wel! Maar huh, kleinere deeltjes afvangen met een betere filtratiegraad? Dat kan toch niet? Kleinere deeltjes gaan er dan toch gewoon doorheen?
Een groot deel van de bovenstaande vragen kon zelfs de afdeling marketing van Dehaco nog wel beantwoorden. Maar de laatste vraag, daar moesten we toch echt even over nadenken...
Een HEPA-filter filtert op 3 manieren:
![]() |
1. Onderschepping van het deeltje (particle) door deze van richting te veranderen (0,1 - 1 mµ) |
![]() |
2. Botsing van het deeltje met het filter waardoor deze gewoon wordt tegengehouden (> 1mµ) |
![]() |
3. Verspreiding van het deeltje. Een deeltje moet voldoende massa hebben, een te klein deeltje (<0,1 mµ) heeft de kracht niet om door het filter heen te komen. |
Keuring: Waar moet je op letten als je een onderdrukmachine hebt laten keuren?
► Vraag altijd om een HEPA-certificaat
► Controleer of het filter is getest op MPPS
► Bekijk of de capaciteit toereikend is voor de desbetreffende onderdrukmachine
4. Hoe kun je controleren of de capaciteit toereikend is voor de onderdrukmachine?
Dat kan met een formule waarbij je lengte (in meters), de breedte (in meters) en de luchtsnelheid van het filtercompartiment in de onderdrukmachine moet weten: l x b x (luchtsnelheid*3600) = capaciteit m3
De juiste check van het materieel, hoe doen wij dat?
Onze Safety afdeling doet een lekdichtheidstest volgens NEN-EN-ISO 14644-3 en daarbij wordt gecontroleerd hoe goed het filter aansluit in de onderdrukmachine en dus of het filter de benodigde kwaliteit heeft wanneer deze in de onderdrukmachine is bevestigd. Hiervoor wordt een speciale “particle generator” (oftewel “deeltjesmaker) gebruikt.
Onze lekdichtheidsmachine volgt het protocol van de NEN-EN-ISO 14644-3 waarbij zowel vóór als achter het HEPA-filter de particles (deeltjes) worden gemeten. Het verschil tussen die twee metingen noemen we de filtratieklasse van het HEPA-filter.
Plan je keuring in via 088-2020600 of mail naar planning@dehaco.nl