Asbestnieuws
Nieuwe Europese asbestwetgeving in de maak
Jaarlijks sterven er tussen de 30.000 en 90.000 Europeanen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Dat kost de gezondheidszorg naar schatting jaarlijks tussen de 270 en 610 miljard euro (dat is tussen de 1,8% en 4,1% van het bbp). Als we daar niets aan doen gaan die aantallen niet naar beneden. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen.
Met de “Europese Green Deal” en de renovatiegolf zullen er miljoenen gebouwen gaan vergroenen. Maar er moet vermeden worden dat deze renovatiegolf de gezondheid en het leven van werknemers in gevaar brengt.
Om die reden heeft het Europees Parlement een ontwerpresolutie aangenomen met aanbevelingen om werknemers (en burgers!) te beschermen tegen asbest. Naar verwachting worden de Europese regels met betrekking tot het werken met asbest medio 2022 aangescherpt.
Het aanscherpen van de regels zal overwegend positieve effecten hebben voor onze branche. Immers kan het verwijderen van asbest in huizen en gebouwen ervoor zorgen dat de Europese bouwsector een enorme impuls krijgt. Bovendien heeft een ontoereikende gezondheid en veiligheid op de werkvloer als gevolg van (werken met) asbest niet alleen een menselijke dimensie maar het heeft ook enorme economische gevolgen en het geeft veel druk op de sociale zekerheid.
Belangrijke aanpassingen die naar verwachting zullen worden doorgevoerd:
- In alle lidstaten dienen gelijke regels te worden gehanteerd. Zo voorkomen we bijvoorbeeld het illegaal dumpen van asbest in de grensgebieden van de EU.
- Er komt een Europese strategie voor het veilig verwijderen van asbest in de gehele EU met als doel om in 2030 35 miljoen gebouwen te renoveren.
Dit betekent dat lidstaten prioriteit dienen te geven aan de veilige verwijdering en afvoering van asbesthoudende onderdelen en materialen, dat er verplicht voorlichting gegeven dient te worden voor asbest over het herkennen van de gevaren, dat er een verplichte inventarisering van gebouwen dient te komen en dat er bovendien een tijdschema moet komen voor asbestverwijdering.
- De huidige grenswaarden bieden geen passende bescherming tegen kanker en is dus niet laag genoeg om de gezondheid van werknemers daadwerkelijk te beschermen tegen het risico van blootstelling aan asbest. Deze grenswaarden worden daarom aangepast:
- Huidige grenswaarde EU: 100.000 vezels per m3
- Huidige grenswaarde NL: 2.000 vezels per m3
- Nieuwe voorgestelde grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling EU: 1.000 vezels per m3
- Er dient ten minste één arbeidsinspecteur aangesteld te worden per 10.000 werknemers.
Dehaco volgt de ontwikkelingen op de voet. Zodra er meer nieuws is over dit onderwerp, zullen wij u daarover informeren.